söndag 25 augusti 2013

Back on track

Hej!

Nu var det ett tag sen jag skrev har..... Jag har haft fullt upp med skolarbeten sa tiden har helt enkelt inte funnits, men nu ar alla fall 3 av de 4 forsta uppgifterna inlamnade for granskning. Jag har passat pa att ta 2 dagar off och inte gjort nagot, bara slappat, varit pa stranden och strosat runt, druckigt kaffe och fatt lite brun branna. Livet flyter pa som vanligt I guess. Imorgon ar det back to reality igen.

Jag vet att ni vill se mera bilder, och jag ska forsoka blir battre pa att uppdatera med detta, men som ni redan vet sa saknar jag internetuppkoppling pa min mobil sa det ar en langre vag att fa bilderna fran mobilen in i min dator, till ett usb, till en skoldator och upp pa natet. Sen har jag borjar se min omgivning och det jag gor som jag gor som vardag sa jag har lite dalig inspiration av vad jag ska ta bilder pa. Vad vill ni se? Ar ni nyfikna pa nagot speciellt? :)
Hittills har jag inte gjort nagra storre utflykter eftersom jag har sa mycket att sta i i skolan. Jag har ocksa valt att vanta med aventyren tills senare. Jag ska vara har i 3 ar sa det ska nog hinnas med. Det viktigaste for mig de senaste manaderna har varit att komma in i vardagslivet, fa dagarna att rulla och hanga med i skolan ordentligt. Det ar annorlunda om man ar har en kortare tid, da ar man har pa besok och har en anna stress over att hinna med allt man vill se och gora. Let's face it, jag har flyttat hit sa mina prio 1 ar att losa alla administrativa saker i livet, som skattenummer, jobb, bank och social situation. Men tro mig, det ar aventyr det med, i en annan kontext bara :) Krokodiler, surf, resor och sant kommer senare.

Appropa mitt tidigare inlagg om prestationsangest sa har skolan borjat kannas mycket battre och jag har borjat komma in i tanket allt mer. Har upptackt att skrivandet pa engelska gar mycket lattare an vad jag trodde det skulle gora, och att jag skriver lika effektivt och mycket som jag gor pa svenska. Dvs. nar min australienska roomie tar en dag pa sig att fa ner 500 ord jag har redan skrivit det dubbla och lite till, med samma kvalite och mangd research, kanns okej - Och det kan bara bli battre! :)
Det ar klart, jag ska inte sticka under stolen med att det ar svart, och trott blir man... Men det ar skont att inte behova oroa sig for att man inte kan i alla fall :)

Jag pratade med mamma och pappa pa skype idag, det va kul att hora deras roster. Eftersom jag inte har internet pa mitt rum sa ringer de till min fasta rumstelefon via skype, sa vi kan bara prata med varandra, inte se varandra. Men det duger hittills :)

Wellwell, sa mycket mer an sa har jag inte att beratta just nu. Om ni lamnar en kommentar med vad ni vill se for bilder sa ska jag forsoka lagga upp sa fort jag kan :)

Kram och allt annat,

Tilda

fredag 9 augusti 2013

Fredagkvall

Hejhopp!

Efter x antal timmar, dagar och dygn utan standig tillgang till internet har jag borjat uppleva en visst sug efter kontakt med omvarlden. Eftersom jag i normala fall ar van vid den svenska standarden pa internet, och kollar min mobil ca 100 ganger i timmen sa marker man snabbt nar den tillgangen dras in. Sjukt egentligen, vad otroligt beroende vi ar.... Jaja, i Australien ar tillgangen och kvaliten pa internet nagot helt annat an vad det ar i fina svea rike. Internet har ar DYRT och man betalar for mangden nerladdade Mb istallet for hastighet. Olaglig nerladdning av film, serier och musik ar det ingen som testat, och att buffra en youtube film i ett normalt australienskt hem tar ca 10 min. Vill man se en ny film har sa gar man pa bio. Det ar annorlunda helt enkelt.
Jag har valt att gora som sa att, eftersom att mitt boende endast erbjuder svindyr internetuppkoppling via natverkskabel (som jag inte kan anvanda i min dator for det ar en mac book air), sa har jag skaffat ett australienskt mobilabonemang med 1GB nerladdning i manaden. eftersom jag inte ar van vid detta sa gick den forsta gigabyten valdigt fort sa nu sitter jag har utan internet anda fram till den 20e. Som tur ar sa har min skola datasalar som ar oppna dygnet runt 7 dagar i veckan, 10 min promenad fran dar jag bor. Det ar har jag sitter nu - darav alla pricklosa bokstaver ;)

Anyway, det ar fredag kvall och har sitter jag i en datasal och kollar facebook och mail, inga fel, men lite udda kanske ;) Den har veckan har gatt i en rasande fart och jag har spenderat mestadels av mina timmar framfor skissblock och photoshop. Min forsta uppgift som designelev ar att komma pa 100 ideer av en frukt eller gronsak med hjalp av 20 olika koncept i en kreativ toolbox. Kul men kravande! Har gjort halften och planerar att vara klar med skissandet innan helgen ar slut, efter det ska jag valja ut 1 ide ur varje koncept och forbattra bilderna i photoshop, skriva ut och presentera infor klassen pa en board som man gor nar man jobbar som designer och presenterar sitt arbete for sina "clients". Som sagt, riktigt kul, men otroligt anstrangande att tomma hjarnan pa sa mycket kreativitet. Har suttit hela dagen idag sa ar trott i bade skalle och fingrar. Forutom detta har veckan innehalt mer plugg i andra kurser, lite shopping och solande. Jag har kopt min forsta portfolio som jag ska samla alla mina designarbeten i och har fatt rad av min studievagledare att valja fotografi som "minor degree" da det funkar bra ihop med design och advertising som ar mina huvudamnen, om det blir verklighet aterstar dock att se...
I mandags var jag och Michael pa bio som sagt, och vi sag The Conjuring. En skrackfilm som paminde lite om excorsiten och som hade en del riktigt laskiga scener. Stackars Michael fick sta ut med att ha en livradd svensk bredvid sig. Jag spenderade ca 75% av filmen under min jacka.... Not my proudest moment....

Det borjar bli dags for mig att packa ihop, jag och Phill ska ha pizza night, sa jag maste head back innan det blir for sent. Skriver snart igen!

Puss o kram skumbanan

tilda

måndag 5 augusti 2013

Om den dar prestationsangesten....

Hej!

Ja som titeln for dagens inlagg beskriver sa borjar jag kanna av en viss prestationsangest. Allt eftersom tiden gar sa blir spraket lattare och skolan lika sa, men det betyder inte att det ar enkelt for det. Jag kan normalt sett hantera kanslorna som uppstar och i manga fall sa gor de mig till och med mer pa hugget och far mig att prestera battre. Men uppstarten av dem ar alltid varst... Som en underliggande forkylning, som man vet, kan ta tva vagar. Antingen vaxa och fa en sangliggande i 2 veckor eller forsvinna helt och aldrig finnas till. Jaja, oavsett sa kanner jag att jag maste lagga korten pa bordet for mig sjalv, for om jag ska ta mig igenom forsta terminens kurser med godkant sa ar det hogsta vaxeln och lite dartill som kravs. Det ar sa manga ord och akademiska utryck som jag inte forstar an, och all lasning tar mig 100 ar da jag sitter med ett uppslagsverk och slar upp allt jag inte forstar. I'll get there, men det far ta lite tid I guess...

Igar kvall kande jag bara for att lagga alla skolbockerna pa hyllan i nagra timmar, sa jag och Michael akte in till "stan" och sag en skrackfilm pa bio. Laskigt, mysikgt och kul, jag behovde komma ut lite. (Dessutom riktigt fin kille ;). Vi kakade burgare, snackade skit och jag fick antligen dricka min efterlangtade RIKTIGA kopp kaffe med mjolk.

Har ar klockan 9.20 nu och min advertising class borjar om 40 min, sa jag ska satta mig har i biblioteket och lasa lite innan.
Min lilla 1GB internet pa min mobil har tagit slut for den har manaden sa jag har endast tillgang till internet genom skolans datorer. Man kan inte komma in pa sociala medier genom dem men jag  kollar min mail varje dag och kan ta emot sms som vanligt pa mobilen. (Lika bra ar valld et eftersom jag maste lagga all energi pa att plugga). Menmen, inga statusuppdateringar pa ett tag alltsa. But It's okay, I like being mysterious ;)

Tjolahopp!

/Tilda

torsdag 1 augusti 2013

Inget nytt


Hej!

Livet har nere har borjat flyta pa ratt bra nu. Dagarna borjar likna vardagar allt mer och rutinerna har borjat hamna tillratta. Ja, jag sitter i biblioteket och skriver, darav alla pricklosa bokstaver.
Skolan ar kul men det ar MYCKET att gora. Jag har fullspackat schema fran kl 7 pa morgonen till 7-8 pa kvallen, och da ar man sa trott att man bara vill sitta pa sitt rum och stirra i vaggen.
Nar man laser heltid har nere laser man 4 kurser per termin. Kurserna pagar samtidigt och bidrar med flertalet uppgifter vardera, samt tar ingen hansyn till varandra. Life at university!
Utover det ska man hinna med att njuta av tillvaron och hanga med alla nya kompisar, sa ja, jag ar ratt trott i kolan, men de sager att det ar varre for oss internationella studenter eftersom vi maste gora allt i vart andrasprak. Thats true. Forsta 2 veckorna var varst sprakmassigt, man fattade 50% av vad som sades pa forelasningarna och annu mindre vad man laste i kursbockerna. Det har dock borjat rata ut sig, och blir lattare och lattare med tiden. Alla som har engelska som sitt forsta sprak ar valdigt forstaende och hjalper en med allt som man inte forstar. Jag har turen att bo ihop med en australiensare, vilket jag utnytjar till fullo! :)

Jag ar mycket forvanad over hur latt jag har anpassat mig i den nya miljon. Det kanns som hemma och jag tycker inte att nagot jag ser eller gor kanns skarskillt nytt eller konstigt langre. Jag har unnat mig ett gymkort och kommit igang med styrketraningen igen, samt hittat bra rutiner for mat som liknar de rutiner jag hade hemma. Som jag skrev i ett tidigare inlagg sa ar maten har ratt lika som hemma, men mer amerikansk eller brittiskt influerad. Mycket socker i allt och de flesta studenter lever pa smorgas da brod ar billigt har. Sjalv haller jag mig till broccoli, agg och havregrynsgrot, unnar mig kyckling ibland och dricker billigt och ackligt snabbkaffe om mornarna. Mina roomeis kollar avundsjukt ner i mina grytor nar jag lagar riktig mat. Bada ar nyutflugna ungkarlar som lever pa snabbnudlar, brod och flingor.
Vi funkar bra ihop dock och vi ar alla tre fodda samma ar sa vi ar lika gamla, vilket ar skont. Det ar manga unga studenter, i 17-arsaldern som bor i omradet och gar pa skolan, och man kanner sig ratt gammal i langden.

Yesyes, da jag har mycket att gora sa maste jag dra mig tillbaka till plugget igen, men jag skriver sa snart jag kan :)

Fridens!

/Tilda